Home Anunturi Parteneri Obiective Grup tinta Activitati Rezultate Contact

 

 

 

PARTENER 1

Denumirea organizației: École Centrale Paris

 Cod de înregistrare fiscala: 999445224

 Adresă poștală: Grande Voie des Vignes, F-92 295 Châtenay-Malabry Cedex, France , Phone:    +33 1 41 13 12 44, Fax:  +33 1 41 13 12 62, site: www.ecp.fr,                                                                             

 Persoană de contact: prof. Dr. Pierre PONTHIAUX

École Centrale Paris de la început (1829) a fost o școală  pentru ingineri si s-a numit Ecole centrale des Arts et Manufactures . Aici  s-au format nume mari ale industriei cum ar fi Gustave Eiffel sau André Michelin dar si personalități cum ar fi scriitorul Boris Vian.

Pe lângă activitatea instructiv educativa, la ECP se pune un accent deosebit pe activitatea de cercetare, astfel ca s-a înființat un Centru de cercetare unde au acces studenții, doctoranzii. In fiecare an, in jur de 60 studenți doctoranzi cercetează pentru finalizarea tezelor de doctorat. Laboratoarele de cercetare ale Scolii Centrale asigura transferul cunoștințelor de baza către sectorul profesional, in scopul facilitării transferului sau a rezolvării problemelor curente din industrie.

Activitățile esențiale ale ECP sunt axate pe următoarele direcții: termofizică si combustie, structura si mecanica materialelor, chimia fizica a solidelor, ingineria industriala, știința calculatoarelor si matematici aplicate, economia afacerilor.

 Unele laboratoare prin specialiștii lor, rezolva problemele deosebite atât din sectorul economic cat si din cel industrial, atât din Franța cat si din unele tari europene. Pe lângă proiectele naționale sau cele europene de cercetare aplicative sau cercetare fundamentala, la ECP sunt preocupări pentru optimizarea formarii cercetătorilor prin pregătirea acestora in Școlile doctorale, in vederea continuării activității in cercetarea din institut, învățământ sau in sectoarele economice, industriale.

Centru de cercetare al  ECP a adoptat in ultimii ani o politica agresiva de stabilire a unor parteneriate privilegiate cu alte institute cu realizări remarcabile in cercetarea din învățământul superior atât din Franța cat si din străinătate.

Aceasta politica este deja reflectata in implicarea Institutului Central Paris in colaborări cu RTRA Digitéo in domeniu de cercetare privind știința si tehnologia informațiilor sau in parteneriate cu (CNRS, CEA, INRIA, Supélec,Polytechnique, ENS Cachan, University of Paris-Sud, University of Versailles-Saint Quentin). Domeniile de cercetare sunt structurate pe 5 teme largi cum ar fi; energie, mediu si risc, sănătate si bioinginerie, nanoștiință, sisteme de afaceri.

Dezvoltarea in ultima perioada a Centrului de cercetare a fost axata pe arii strategice in care ECP este angajata sa dezvolte expertizele: micro si nanotehnologii, mediu si risc si aproape toate tipurile de energii. In domeniu energetic, un studiu intern a fost condus pentru dezvoltarea capacitații Centrului de Cercetare in domeniul energiilor fără CO2 (energie nucleara, bazata pe hidrogen sau biomasa)

Echipele de cercetare ale  Centrale Paris participa activ in proiectele Europene: după proiectele FP6 care au adus in centru jur de 2 milioane €, din ianuarie 2004 , laboratoarele Centrului Centrale Paris au participat in 25 de proiecte fiind coordonator in unul dintre acestea. Pentru proiecte FP7 au fost propuse mai multe proiecte, 4 dintre acestea au fost pozitiv evaluate.

Laboratorul Central Paris a dezvoltat colaborări cu majoritatea institutelor de cercetare si companii. Aceasta este reflectata in diferite inițiative care sunt îndeplinite de echipe de cercetare unite, precum si proiecte comune.

 Activitățile din cadrul proiectului în care este implicata Ecole Centrale Paris, partenerul 1, sunt:  A1, A2 , A6 (parțial) si se refera la: 

- Asigura activității de susținere de  cursuri si seminarii pentru dezvoltarea si implementarea modulului disciplinelor de specialitate al pregătirii universitare avansate prin doctorat, bazat pe tehnologii noi, activități si acțiuni inovatoare, participa la workshopuri din domeniile materiale, chimie, mediu, susținute la Universitatea “Dunărea de Jos Galați” sau la Ecole Centrale Paris.

- Structurarea programelor doctorale prin schimburi de bune practici privind curriculum de pregătire universitara avansata si activitatea de cercetare cu vizibilitate internaționala

- Susținerea îmbunătățirii programelor de studii doctorale, prin implementarea de modulele pentru pregătirea complementara in cadrul programelor de studii doctorale, cu tematici vizând Managementul cercetării științifice si inovării, Dezvoltarea durabila, pentru generarea de competente specifice cercetării, a aptitudinilor manageriale in domeniul cunoașterii si formarii resursei umane înalt calificate.

- Participarea la instruirea grupului țintă pentru  îmbunătățirea  accesului personalului Școlilor doctorale  la resursele europene de finanțare a proiectelor de cercetare, dezvoltare si inovare, care pot fi realizate in cadrul unor rețele internaționale de cercetare de excelenta.

- Participarea la seminarii, vizite de lucru, in universitățile partenere, a personalului echipei de implementare a proiectului, in vederea realizării schimbului de bune practici privind organizarea de cursuri, seminarii si activitatea de cercetare din cadrul programelor doctorale.

 

PARTENER 2

Denumirea organizației partenerului: Ecole Naționale Supérieure de Chimie de Paris

 Cod de înregistrare fiscala: 1975337550017

 Adresă poștală:

Chimie Paris ParisTech 11, rue Pierre et Marie Curie, 75231 Paris Cedex 05, France,  Phone 0143295474 , Fax: 143292059, site: www.enscp.fr

 Persoană de contact:  Prof. Dr. Philippe MARCUS

École Naționale Supérieure de Chimie de Paris (ENSCP) este o Instituție de  învățământ superior cu excelență în educație și cercetare și o gamă largă de discipline acoperite, este un partener de statut comparabil cu marile universități la nivel internațional.

ENSCP a fost fondat in 1896 de chimistul Charles Friedel, coautorul descoperirii reacției Fridel-Craft. Henri Moissan, director al ENSCP intre 1899 si 1907 a fost câștigătorul premiului Nobel in chimie in anul 1906 .

Este o școală de inginerie in chimie cu un accent pe promovarea educației inginerești prin instruire, prin cercetare si in strânsa relație cu industria.

Excelenta la ENSCP a continuat, amintind in acest sens câteva din realizările oamenilor de știința care lucrează la aceasta Instituție de  învățământ superior si de cercetare:

Daniel Scherman, director a laboratorului de chimie si farmacologie genetica a primit medalia de argint a CNRS in anul 2000 si premiul Academiei Naționale de Medicina in 2001.

Philippe Marcus, director al laboratorului de chimia-fizica  a suprafețelor si care este expert din partea  ENSCP la acest proiect, a primit premiul Uhlig al Societății de Electrochimie in 2005 si premiul W.R. Whitney in 2008.

ENSCP colaborează strâns cu alte instituții si rețele cum ar fi Federația Gay Lussac.

Cercetarea si inovarea tehnologica sunt in strânse relații cu instruirea științifica.
Este un centru multidisciplinar pentru cercetare, știința si tehnologii ce cuprinde 9 unități de cercetare, are in jur de 200 publicații pe an, si intre 5-10 patente pe an.

 ENSCP a coordonat sau coordonează o serie de contracte naționale sau europene (cu fonduri rambursabile sau nerambursabile), FP6, FP7, bilaterale, in valoare de aproximativ 1,8 milioane de Euro pe an. Are un centru de cercetarea structurat în două departamente, multidisciplinare care  se axează pe următoarele teme de cercetare:

  • Energie, materiale si procese inginerești( 6 laboratoare)
  • Chimie moleculara (3 laboratoare)

Cercetarea si tehnologiile inovative sunt in strânsa relații cu activitatea de educație din acest institut. Cercetătorii tineri, printre care si doctoranzii au o strânsa colaborare cu întreprinderile, astfel ca o parte din doctoranzi își continua activitate in aceste întreprinderi după terminarea doctoratului.

Cercetarea este realizată prin proiecte științifice cu participarea mai multor laboratoare in vederea realizării unei cercetări bazate pe interdisciplinaritate. Temele proiectelor corespund unor axe puternice a competentelor disponibile la ENSPC, in domeniile de interes prioritar nevoilor din Franța cat si din întreaga lume, cum ar fi: sisteme de modelare, materiale avansate, straturi subțiri pentru celule solare, coroziune si protecție anticoroziva, plasma, etc.

        Cercetarea si educația in ENSCP este condusa in domeniile de interes prioritar nevoilor din Franța cat si din întreaga lume, cum ar fi:

- sisteme de modelare

- straturi subțiri pentru celule solare

- coroziune si protecție anticoroziva

- plasma

- noi materiale pentru optica, informații de stocare a energiei, energetica nucleara, aeronautica;

- combustia carburanților convenționali si a biocarburanților;

- nanomateriale;

- structura, proprietățile si aplicațiile  materialelor’

- chimia vieții;

- procese energetice;

- chimia, radiochimia, tratarea deșeurilor;

- chimia teoretica si modelarea sistemelor reale.

Prin acesta se explica faptul ca ENSCP dezvolta activitatea de cercetare in cadrul rețelei de excelenta ACTINET,  in proiecte cum ar fi:

- Proiect JRP 02-26: Spectroscopia si chimia cuantica aplicata suprafeței onaluminum oxy-hydroxides with FZR (10), FZK (03) and UPC (24).

- Proiect JRP 02-16: Interacțiunea Neptuniului cu rugina   verde(Fe(II),Fe(III)sulfate,hydroxide)with KU (13) and FZK (03) .

Institutul are colaborări privilegiate cu: Institutul PASTEUR, Ministerul Afacerilor de Externe, CNRS, CNES, INSERM, etc.

 Activitățile din cadrul proiectului în care este implicata Ecole Naționale Supérieure de Chimie de Paris, partenerul 2, sunt  A1, A2 , A6 si se refera la:

- Elaborarea si implementarea de modulele pentru pregătirea complementara in cadrul programelor de studii doctorale, cu tematici vizând Managementul cercetării științifice si inovării, Managementul mediului, Dezvoltarea durabila, pentru generarea de competente specifice cercetării, a aptitudinilor manageriale in domeniul cunoașterii si formarii resursei umane înalt calificate.

- Lărgirea accesului grupului ținta la infrastructura de documentare in scopul elaborării de materiale si instrumente didactice.

- Asigurarea activității de structurarea a programelor doctorale si a curriculum-ului prin schimburi de bune practici privind pregătirea universitara avansata si activitatea de cercetare cu vizibilitate internaționala, in domeniile: materiale, mediu, chimie, inginerie industriala.

- Creșterea vizibilității internaționale prin organizarea de seminarii, sesiuni de comunicări workshopuri, privind metodologia de cercetare si valorificare a rezultatelor cercetării științifice, evaluării si aprobării periodice a rezultatelor proiectului.

 

PARTENER 3

Denumirea organizației partenerului: Katholieke Universiteit Leuven, Leuven 01  

Cod de înregistrare fiscala:  BE 419.052.173 

Adresă poștală

Oude Markt 13 B-3000 Leuven Belgium, Phone: +3216324010 Fax :+3216322991, www.kuleuven.be,

 Persoană de contact: Prof. Dr. Bart Van der Bruggen

 Katholieke Universiteit Leuven, Belgia, are o bogata tradiție in educația universitara si cercetare, fiind considerata in 2007 a 8-a universitate din Europa in the Leiden ranking  si in 2006 a 35-a in the  Shangai ranking. Astăzi KU Leuven este membra a Ligii  Universităților Cercetării Europene (LERU) si este in topul universităților europene prin realizările deosebite in domeniul cercetării aplicative si a cercetării fundamentale, in toate disciplinele academice si cu orientare internaționala clara. Printre cei mai faimoși cercetători ai KU Leuvenau fost: Vesalius, Rega, Erasmus, Mercator.

Prin Oficiul de Cercetare si Dezvoltare din cadrul KU Leuven, unul dintre cele mai vechi  oficii de transfer de  tehnologii din Europa, sprijină cercetarea universitara aplicata si are propriul program de parteneriate in cercetarea internaționala. Cheltuielile anuale cu cercetarea sunt in jur de 230 milioane de euro ( pentru științe exacte aproximativ 44% din suma, științe medicale 30%, științe umaniste 19% si pentru  institute interfacultăți 7%.)

         Cercetarea in universitate este caracterizata de originalitate, inovație si dispariția virtuala a granițelor dintre discipline. Orientarea de baza a cercetării a fost întotdeauna si va rămâne cercetarea fundamentala in conformitate cu misiunea Universității KU Leuven. In același timp universitatea este deschisa la realitățile culturale, economice, industriale contemporane.

        Fiind o universitate orientata pentru colaborări internaționale, KU Leuven este o moștenitoare a unei tradiții de secole privind colaborările internaționale. Datorita colaborărilor interuniversitare si schimburilor de studenți si cadre didactice de la diverse universități europene si nu numai, cum ar fi participări in 3 programe Erasmus Mundus (572 studenți de la KU Leuven merg la universități in străinătate iar 591 studenți internaționali vin la KU Leuven), s-au dezvoltat schimburile de cunoștințe si se aduce un aport deosebit pentru formarea de specialiști in diverse domenii si la îmbogățirea culturii si științei in Europa si in întreaga lume.

 Katholieke Universiteit Leuven, Belgia are o experiența bogata in implementarea proiectelor de cercetare aplicativa sau fundamentala, in managementul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile sau alte tipuri de proiecte internaționale, cum ar fi :

- Participări in 3 programe Tempus CARDS;

- Participări 3 programe Tempus-Tacis si 5 programe Alfa;

- Partener in 20 Acorduri bilaterale de colaborare dintre universități;

- 17 Acorduri bilaterale intre universități selective pentru studenți doctoranzi;

- Dezvoltarea de cooperari: 22 proiecte in dezvoltare in Africa, 14 in Asia si15 in America de Sud si Centrala.

Proiectele de cercetare pe discipline sunt pentru:

-          Științe biomedicale;

-          Științe umaniste;

-          Științele naturii;

-          Științe sociale.

Proiecte de cercetare in domeniul Științe Sociale pot fi menționate următoarele:

Guvernarea democratica si eficienta intr-o Europa multinațională;

- Mobilizarea etnica in Europa de Est si Centrala contemporana: politica minorităților, integrarea europeana.

Proiecte de cercetare in Științe tehnice

Recent la KU Leuven s-a înființat Centru de Procesare a Compozitelor in cadrul departamentului Metalurgie si Tehnologia Metalelor si care colaborează cu departamentele Inginerie Mecanica, Chimie si Inginerie Chimica

O parte importanta din proiectele de cercetare in disciplinele Tehnologii metalurgice, Metalurgie, produse metalice sunt:

- Proiect “Dezvoltarea de compozite termoplastice  ranforsate cu fibre si sarma de otel. Optimizarea structurii fibrelor textile si a interfeței fibre-matrice. Dezvoltarea si evaluarea metodelor de procesare”. Parteneri in  proiect –o companie pentru sarma de otel, din Belgia;

- Proiect susținut de Uniunea Europeana “Dezvoltarea de materiale compozite pentru o mașină de producție in masa mica, făcută din preformă textila complexa bazata pe fibra –carbon “, parteneri 4 companii de mașini europene, si 4 universități Europene;

- câteva proiecte bilaterale cu unele companii flamande in sectoarele chimie si metalurgie

Proiectele de cercetare pentru direcția Tehnologii de mediu si controlul poluării, sunt axate pe dezvoltarea, modelarea si aplicarea proceselor de membrana, in special nanofiltrarea si pervaporizarea pentru dezvoltarea de metode inovative a proceselor chimice si metalurgice si asupra studiilor de mediu in general

Câteva proiecte principale de mediu:

-          Proiect al Consiliului de Cercetare din KU Leuven, “Determinarea si modelarea transportului prin membrane dense si nonporoase in procese de nanofiltrare si perevaporare”, perioada 2006-2010, total buget 325 000€, cu trei parteneri;

-          Proiect IOF (Industrial Research Fund ) “Dezvoltarea de noi tehnologii pentru tratarea a apelor poluate”, perioada 2007-2008, total buget 75000€, cu11 parteneri olandezi;

-          Proiect International MEDRC (Middle East Desalination Research Centre) “Dezvoltarea de noi materiale pentru membrane utilizate la tratarea apelor, ”, perioada 2008, total buget 156 594 US$;

-          Proiect privind carbonizarea termica a arseniatului de cupru cromat tratat cu deșeuri de lemn.

Activitățile din cadrul proiectului în care este implicata Katholieke Universiteit Leuven, partenerul 3, sunt  A1, A2 , A6 si se refera la:

- Dezvoltarea si implementarea modulul disciplinelor de specialitate al pregătirii universitare avansate prin doctorat, prin susținerea de cursuri, seminarii si a schimburilor de bune practici de către experți din KU leuven si cei de cei de la partenerului principal

- Elaborarea si implementarea de modulele pentru pregătirea complementara in cadrul programelor de studii doctorale, cu tematici vizând Managementul cercetării științifice si inovării, Managementul mediului, pentru generarea de competente specifice cercetării, a aptitudinilor manageriale in domeniul cunoașterii si formarii resursei umane înalt calificate.

- Asigura activitatea de structurare a programelor doctorale si a curriculum-ului pentru obținerea excelentei, interdisciplinarității si vizibilității internaționale

- Creșterea vizibilității internaționale prin organizarea de seminarii, sesiuni de comunicări workshopuri, privind valorificarea rezultatelor cercetării științifice, si evaluării, aprobării periodice a rezultatelor proiectului.

Home

Copyright © 2009 Universitatea "Dunarea de Jos" Galati
Last modified: 06/02/11